Accountantsverklaring: alles wat je moet weten

Accountantsverklaring: alles wat je moet weten

Een accountantsverklaring is een officiële verklaring van een accountant in Nederland. In dit artikel lees je waarom je zo’n verklaring nodig hebt, wat de prijzen zijn en of een accountantsverklaring ook voor andere landen geldt.

Wanneer is accountantsverklaring nodig?

Er zijn twee momenten waarop je een accountantsverklaring nodig hebt:

 

  1. Als je een jaarverslag moet aanleveren bij de Kamer van Koophandel
  2. Als je aan een bank of andere financieringinstelling wilt vragen om geld te lenen

Wat kost het om een accountantsverklaring te laten verzorgen?

De kosten voor het laten verzorgen van een accountantsverklaring hangen af van verschillende factoren, waaronder de omvang en complexiteit van de organisatie, het aantal jaarcijfers dat moet worden gecontroleerd en het aantal accountants die nodig zijn om de verklaring te maken. In sommige gevallen kan een accountant ook extra kosten in rekening brengen voor extra werkzaamheden, zoals het beoordelen van speciale transacties of projecten. 

 

In Nederland ligt het gemiddelde tarief voor het laten verzorgen van een accountantsverklaring rond de € 2.000, maar dit kan sterk variëren. Sommige accountants bieden kortingen aan klanten die meerdere jaarcijfers tegelijkertijd laten controleren, en sommige accountantsverenigingen hanteren maximumtarieven voor accountantsverklaringen.

Is een accountantsverklaring ook nodig in andere landen?

Wanneer je zakendoet in het buitenland, is het belangrijk om te weten of je een accountantsverklaring nodig hebt. Dit is afhankelijk van het land waarin je zakendoet. In sommige landen is een accountantsverklaring verplicht, terwijl in andere landen dit niet het geval is.

 

In Nederland is een accountantsverklaring niet altijd verplicht, maar sommige bedrijven vragen er wel om. Als je zakendoet in België, Frankrijk of Duitsland, is een accountantsverklaring meestal niet nodig. Wel moet je in deze landen aan de fiscus laten zien dat je kunt aantonen dat je winst maakt of verlies lijdt met uw bedrijf. Dit kan met een jaarrekening of balans.

 

In Spanje en Portugal wordt vaak wel om een accountantsverklaring gevraagd. In Italië is dit minder vaak het geval, maar als je zaken doet met overheden of banken, kan dit wel vereist zijn. 

Soorten accountantsverklaring

In een accountantsverklaring wordt vastgelegd of de jaarrekening van een bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving. Er zijn verschillende soorten accountantsverklaringen, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt:

 

  • Een beoordelingsverklaring geeft aan of de financiële gegevens van het bedrijf betrouwbaar zijn. Dit kan worden gezien als onderzoek naar de financiële gegevens en of de accountant hier zich genoeg in heeft verdiept. Deze verklaring is belangrijk voor aandeelhouders en kredietverstrekkers.
  • Een controleverklaring wordt gebruikt om te zien of een bedrijf financieel gezond is. Het is ook een verklaring dat de accountant alles heeft gedaan om de informatie te laten kloppen met de wet- en regelgeving.
  • Een samenstellingsverklaring is een bewijs dat bevestigt dat de jaarrekening goed is opgesteld en door een accountant. Hier wordt ook bevestigd of de jaarrekening voldoet aan alle wetten en regels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *