Heeft u al een circulaire IT specialist in dienst?

silver macbook on white table

Bent u een duurzame ondernemer? Dan mag een circulaire IT specialist niet ontbreken binnen uw bedrijf. In dit artikel wordt de kracht van een circulaire IT specialist besproken. Door voorbeelden te schetsen van zijn/haar werkzaamheden, weet u wat u als ondernemer kunt verwachten van iemand in deze functie.

Circulair ondernemen? Wat is dat?

Om te begrijpen wat een circulaire IT specialist doet, is het belangrijk om te weten wat circulair ondernemen betekent. Als circulaire ondernemer heeft u oog voor verbruik en verspilling. U denkt na over hoe u als bedrijf het verbruik en de verspilling van grondstoffen kunt reduceren.

Vragen die u zichzelf kunt stellen zijn:

  • Wat doen we met de producten van een medewerker die het bedrijf verlaat?
  • Produceert mijn onderneming veel afval?
  • Wat gebeurt er met het voedsel dat overblijft in de kantine?
  • Kan mijn bedrijf besparen op de aanschaf van nieuwe materialen?

De taken van een circulaire IT specialist

Een greep uit de taken die hij/zij uitvoert:

  • Oog voor duurzaamheid hard- en software: een circulaire IT specialist zorgt dat uw bedrijf hard- en software gebruikt die lang meegaat, maar ook energie-efficiënt en milieuvriendelijk is. U kunt bijvoorbeeld denken aan de aanschaf van refurbished hardware.
  • Hard- en software hergebruiken: hij/zij zorgt dat nieuwe medewerkers de apparatuur gebruiken van oud-medewerkers. Wanneer een medewerker het bedrijf verlaat wordt de hardware van deze persoon gecontroleerd op kwaliteit en prestatie. Voldoet de desbetreffende hardware niet meer aan de eisen? Dan wordt deze verkocht aan een organisatie die hard- en software een tweede kans geeft.
  • Duurzame IT-projecten organiseren: een circulaire IT specialist zorgt dat de kosten van een IT-project laag blijven. U kunt denken aan het huren van IT-apparatuur, zo blijft er achteraf geen hardware op de plank liggen.
  • Duurzame hardware ontwikkelen: u kunt hem/haar de opdracht geven om hardware te ontwikkelen die u kunt hergebruiken en recyclen.
  • Educatie: hij/zij leert uw medewerkers omgaan met hardware. Dit draagt bij aan een langere levensduur van de apparatuur en dus minder uitgaven.

Conclusie

Met een circulaire IT specialist haalt u iemand in huis die de duurzaamheid binnen uw IT-afdeling naar een hoger niveau tilt. Dit heeft uiteindelijk een positieve impact op uw gehele bedrijfsvoering. Uw uitgaven gaan omlaag terwijl er nog steeds oog voor kwaliteit is. Uw medewerkers gaan bewuster om met hardware en de apparatuur die overblijft krijgt een tweede kans.

Scroll naar boven